Vítejte ve vzdušném prostoru letecké školy FLY FOR FUN
Povětrnostní podmínky
Teplota
-0,3 °C
Rosný bod
-2,3 °C
Vlhkost
85 %
Rychlost větru
1,6 m/s
Směr větru
135
Webkamera - Sazená Webkamera - Sazená Více
Létejte za polovic Létejte za polovic

Víte, co je ještě lepší, než letět ve vrtulníku? Vrtulník sám řídit! Lítám rád a letěl jsem už s většinou myslitelných aparátů. Nemám v lásce fanatiky, kteří tvrdí, že jenom to jejich lítání je to pravý a všechno ostatní je ...

Datum zveřejnění: 1. prosince 2020

Víte, co je ještě lepší, než letět ve vrtulníku? Vrtulník sám řídit! Lítám rád a letěl jsem už s většinou myslitelných aparátů. Nemám v lásce fanatiky, kteří tvrdí, že jenom to jejich lítání je to pravý a všechno ostatní je XXXX (za X si dosaďte jakýkoliv pejorativní výraz). Ne. Každý lítání je nádherný. Pocit, kdy se vám země vzdálí a vy cejtíte ten pohyb a houpání, kdy aparát reaguje na vaše ovládání a vy se opravdu podle svojí vůle pohybujete vzduchem, to je nádhera. Ať už jde o paraglide, rogalo, motorovou tříkolku, letadlo nebo vrtulník. Jen u toho vrtulníku je jaksi navíc ta možnost pohybu všemi směry. A to je další dimenze svobody, kterou u jiných druhů lítání nenajdete. Ano, teď můžete začít předkládat všechny nevýhody, které vrtulník má a najdete jich určitě spoustu. Ale já tady nehodnotím, co je “lepší”, já mluvím o tom, co mi let vrtulníkem dává.  


Každý lítající aparát potřebuje dopřednou rychlost. Musíte tedy vždycky alespoň začít dopředu a po celou dobu letu (nebo alespoň po jeho naprosto převážnou část) tenhle pohyb vpřed udržovat. Netoliko s vrtulníkem! Vrtulník může bezpečně stát na místě, couvat, stoupat, klesat, otáčet se, letět bokem a tohle všechno kombinovat v jeden okamžik dohromady. Uvá! Vrtulník vám dává opravdový pocit “vznášení se”! Další level už bude jenom opravdová levitace. Let ve vrtulníku je prostě čistá esence svobody pohybu, pocit naprostý volnosti a alespoň u mě, naprostýho štěstí. Ano, jako každá svoboda, i tahle přináší nutnost větší odpovědnosti a opatrnosti. Je potřeba o letu neustále přemýšlet, dávat pozor na vrtulník, jeho pohyb a výkon. Jestliže u letadla musíte být kus před érem, u vrtulníku musíte být napřed alespoň o dvě zatáčky. Jinak vás jednoho dne překvapí. Pořádný trénink a neustálý cvik je u vrtulníku nutností.  
A ještě něco. Pro bezpečný let buďte u letadla vždycky radši krůček zpátky od svých možností. U vrtulníku vždycky o dva. “upadnutí” letadla se dá při dostatečný výšce ještě rozchodit. U vrtulníku je to často už nemožný. O tom, co a jak si můžeme říct na letišti. 

Let vrtulníkem si u nás můžete zkusit a zažít si to a nebo vás takové lítání rádi naučíme.