Vítejte ve vzdušném prostoru letecké školy FLY FOR FUN
Povětrnostní podmínky
Teplota
-1,1 °C
Rosný bod
-3,9 °C
Vlhkost
83 %
Rychlost větru
0,0 m/s
Směr větru
180
Webkamera - Sazená Webkamera - Sazená Více
Létejte za polovic Létejte za polovic

Jak získat pilotní průkaz na vrtulník a co všechno se pro to musí udělat? Není to ani zdaleka tak složité, jak si mnoho lidí myslí.

Datum zveřejnění: 1. února 2011

Pokud chcete létat pro svoje vlastní potěšení a chcete svézt svoje přátele nebo rodinu, stačí vám průkaz soukromého pilota – PPL (Private Pilot Licence). Přestože už samotný název průkazu je anglický, nebojte se, angličtina není povinná. Pokud nebudete chtít létat s vrtulníkem do ciziny, vystačíte si s češtinou. Jak u zkoušek, tak při vlastním létání.

Samotná osnova leteckého výcviku obsahuje minimálně 45 letových hodin. Je sestavena celkem rozumně, s logicky navazujícími úlohami. Samozřejmě že nejdříve létáte s instruktorem. Postupně se učíte vrtulník ovládat až se dostanete i na svoje první solo lety.

Ten nádherný pocit všem našim žákům vždycky znovu závidím.

Teoretický výcvik může probíhat při výcviku PPL průběžně s výcvikem praktickým. Není tedy nutné absolvovat teorii a až pak po nějaké době si konečně sednout do éra. Obvykle v prvních několika hodinách vysvětlíme absolventovi hlavně principy letu, aby už mohl začít s praktickým výcvikem a zbývající hodiny teorie absolvuje střídavě s praxí. Je to tak mnohem zajímavější, víte co se vlastně učíte a nové vědomosti hned můžete při praktickém výcviku uplatnit.

Co dál budete potřebovat? Před solo lety je nutné mít zdravotní prohlídku. Ta vstupní se musí absolvovat Ústavu leteckého zdravotnictví – www.ulz.cz. Nejde o nijak náročné vyšetření a průměrně zdravý člověk prochází bez problémů. Protože vrtulníky jsou vybaveny radiostanicí, je ze zákona povinný i průkaz radiofonisty. Ke zkoušce vás připravíme při teoretické přípravě a zkoušky samotné se provádějí na Českém telekomunikačním úřadě www.ctu.cz. Tento průkaz potřebuje každý, kdo by chtěl obsluhovat letadlovou radiostanici.

Závěrem výcviku jsou pak pilotní zkoušky. Skládají se ze dvou částí. Teorie a praxe. Ani jedna ze zkoušek není nijak náročná.Vystavením průkazu se stáváte plnohodnotným pilotem vrtulníku!

Více informací o výcviku i jeho cenách se můžete dozvědět na stránkách www.vrtulnikovaskola.cz.